Klaar voor de start...

Je loopt rond met een fantastisch idee voor bijvoorbeeld een website, een app of ander online idee dat je graag uitwerken wil. Alleen heb je zelf weinig kennis van online zaken dus moet je de werkzaamheden uitbesteden. Maar hoe investeer je je geld en tijd nou met het beste rendement?

Ruim 12 jaar geleden werd ik als webdeveloper ingehuurd voor de ontwikkeling van een online platform. Het reclamebureau dat mij inhuurde had alles al uitgedacht:
✓ hoe de website eruit moest zien
✓ hoe de gebruikers het zouden gaan gebruiken
✓ welke features het platform moest hebben
Kortom: alles stond al vast.

Samen met het reclamebureau en een webdesigner werkten we in ruim drie maanden het hele idee uit. Op de dag van de lancering was zelfs Prinses Máxima gestrikt om op een podium het startschot te geven. Big Bang! Vanaf dat moment kwamen de eerste gebruikers in aanraking met het systeem. Tijdens het gebruik werd duidelijk dat een aantal dingen vanuit het perspectief van de gebruiker onhandig in elkaar zaten. Helaas was er na drie maanden ontwikkelen weinig budget meer over om ingrijpende aanpassingen te doen.

Prinses Maxima geeft startschot voor lancering
Prinses Maxima geeft startschot voor lancering online platform. Bron: Youtube

Even de balans opmaken van dat moment:

Er was dus geen goede match tussen vraag en aanbod, geen 'product/ market fit', maar te weinig budget om dit op te lossen. Uiteindelijk bleek het platform te weinig bij te dragen en stierf het een stille dood.

“Bedrijven geven veel geld uit aan de ontwikkeling van software maar naar schatting blijkt dat 80 procent van de ontwikkelde software nooit of vrijwel nooit gebruikt wordt.”

Van fuckup naar startup

Hoe kan je jezelf er nu voor behoeden dat je je hele budget er doorheen smijt door iets te maken waar eigenlijk niemand op zit te wachten? Ik help je graag een MVP (a.k.a. Minimum Viable Product) te definiëren. Bij het maken van een MVP help ik je om precies andersom te denken: welke functies van je idee zou je allemaal weg kunnen laten zonder dat je idee minder zinvol wordt?

Een MVP is de sweet spot tussen snel, goedkoop en goed

Als je op die manier je plan opstelt dan start je met iets kleins. Iets wat je zo snel mogelijk aan je gebruiker kunt laten zien met het idee te checken of de gebruiker er daadwerkelijk op zit te wachten. Op die manier voorkom je dat je je complete budget verbrast aan iets waar niemand aan zit te wachten. En als het succesvol blijkt dan kan je opschalen en uitbreiden. Werkt het niet zoals je zou verwachten? Dan is er nog voldoende budget en tijd over om andere ideeën uit te werken.

De voordelen van een MVP

Als je bovenstaande optelt dan kom je tot de conclusie dat een MVP niet echt één product is maar dat het meer een werkwijze is. Een heel efficiënte werkwijze. En ik help je graag met behulp van deze werkwijze jouw idee tot een succesvol product te laten groeien.

Jouw volgende stappen

  1. plan een vrijblijvende kennismaking in
  2. we definiëren hoe jouw MVP eruit moet zien
  3. vervolgens bouwen we je MVP
  4. als laatste analyseren we de resultaten en passen het MVP aan

Dus plan hieronder een vrijblijvende kennismaking in en we spreken we elkaar binnenkort!

Alles begint bij contact: let's do this!

Als ondernemer weet je dat je actie moet ondernemen om iets te starten. Het formulier hiernaast invullen is één van die acties. Vul je gegevens in zodat we aan de slag kunnen gaan met de uitwerking van jouw idee.

Contact opnemen kost niets en is 100% vrijblijvend.
    Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om een afspraak te maken. Lees er meer over in onze privacy policy.