Naar kennisbank

Snel en efficiënt een MVP ontwikkelen? Kies een Progressive Web App!

Veel bedrijven hebben tegenwoordig wel een app voor hun product of dienst. Geen wonder, smartphones nemen in ons dagelijks leven een steeds prominentere rol in.  Wanneer bedrijven een nieuw product of propositie willen testen of lanceren, kiezen zij vaak om dat te doen met een Minimum Viable Product (MVP). Zo kun je snel schakelen en […]

Veel bedrijven hebben tegenwoordig wel een app voor hun product of dienst. Geen wonder, smartphones nemen in ons dagelijks leven een steeds prominentere rol in. 

Wanneer bedrijven een nieuw product of propositie willen testen of lanceren, kiezen zij vaak om dat te doen met een Minimum Viable Product (MVP). Zo kun je snel schakelen en houd je de kosten laag. Een native app lijkt misschien een logische keuze bij het ontwikkelen van een MVP.

Wees je dan wel bewust van de nadelen die aan een native app kleven. Een progressive web app (PWA) is wellicht veel beter als MVP.

In dit artikel leg ik je uit waarom je mogelijk beter voor een progressive web app (PWA) kunt kiezen in plaats van een native app als Minimum Viable Product.

Waarom een applicatie als MVP?

Met een MVP kun je als innovatieteam of startup snel en efficiënt een nieuwe propositie testen. Jullie testen met een minimaal product waar je doelgroep behoefte aan heeft. Je doet snel kennis op van de markt en het product en verspilt daarbij weinig kostbare ontwikkeluren.

Maar ook als ondernemer kun je met een MVP jouw product zo snel mogelijk bij je doelgroep krijgen en feedback van hen ontvangen. Je wilt dan de mogelijkheid hebben om op basis van die feedback in een vroeg stadium aanpassingen te doen in je software of product.

Een MVP heeft veel voordelen. Een MVP biedt ondernemers, bedrijven en innovatieteams de kans tijd en geld te besparen en snel te schakelen. Mits zij de juiste keuzes maken in het proces. Dus is het goed om eerst af te wegen of je moet kiezen voor een native app of een progressive web app.

Een native app als MVP

Wanneer je een native app als MVP ontwikkelt, heb je de appstores nodig. Je doelgroep vindt jouw app via de App Store van Apple en de Play Store van Google. Je bent bij het ontwikkelen van je MVP dus overgeleverd aan de regels van deze appstores.

Zo hanteert Apple App Store een gemiddelde wachttijd van ongeveer 2 dagen bij het invoeren van een wijziging. Wil je iets wijzigen aan jouw app, dan moet je dit via beide appstores publiceren. En dat maakt het ontwikkelen van een app als MVP al snel een tijdrovend proces.

Daarnaast kan het je nog meer tijd kosten wanneer jouw app afgekeurd wordt. Jouw app wordt pas goedgekeurd als je 12 verschillende acties correct hebt uitgevoerd. App Store vraagt bijvoorbeeld om screenshots, copyright rechten, een demo account, etc.

Appstore keurt native app af

Een voorbeeld uit de praktijk… Onlangs keurde Apple App Store een app af.  In de screenshots voor de App Store werd de oude versie van de iPhone gebruikt. De richtlijnen zeggen echter dat je altijd de nieuwste versie moet gebruiken in beeldmateriaal. Het kostte door deze kleine onvolkomenheid meer dan een week om de app te publiceren.

Soms zorgen kleine onvolkomenheden voor nóg grotere problemen. Onvolledige informatie kan ook zorgen voor een ‘Metadata rejection’. Je begrijpt het al, jouw app moet opnieuw worden gereviewd. En zo begint het proces van vooraf aan.

En dan heb je dit hele proces nog maar bij één appstore doorlopen…

Als dan eindelijk jouw app in de appstores staat, houdt dat nog niet in dat iedere gebruiker daadwerkelijk de nieuwste versie van je app gebruikt. Het duurt vaak even (soms wel maanden) voordat een gebruiker jouw app updatet.

Dat late updaten vraagt dat je rekening houdt in de code van je app met oude versies. Dit maakt je product uitgebreid en het neemt snel kostbare tijd in beslag.

Native app ontoegankelijk

Niet alleen wordt de snelheid van het ontwikkelen van je MVP geremd, ook is het de vraag of jouw MVP snel je doelgroep bereikt als hij eenmaal gelanceerd is.

Je doelgroep moet die native app namelijk wel vinden, dowloaden en installeren. En die app neemt kostbare ruimte op hun tablet of smartphone in beslag. Dat zorgt voor een drempel. Daarnaast zijn de kosten om gebruikers naar je native app te trekken relatief hoog vergeleken met de opbrengsten.

Wanneer je een propositie snel wilt testen bereik je je doelgroep dus niet zo eenvoudig en goedkoop met een native app.

De voordelen van een progressive web app

Een progressieve web app (PWA)  is een app die de indruk geeft dat je een native app gebruikt, maar web based is. Die PWA is gewoon te vinden online, een website maar dan in een functioneel jasje. En dat brengt zo zijn voordelen met zich mee.

Je bereikt je doelgroep eenvoudig en goedkoop

Je bent eenvoudig voor je doelgroep vindbaar in de zoekmachines. Je doelgroep kan zo naar je toe browsen. Het is niet nodig eerst een app helemaal te downloaden en te installeren. En met goede SEO en Adwords bereik je je doelgroep snel met relatief lage kosten.

Je kunt je PWA snel publiceren

Ook hoeft de PWA niet door een extern platform goedgekeurd te worden. Je kunt je voorstellen dat dit betekent dat schakelen heel makkelijk gaat. Je publiceert je progressive web app gewoon eenvoudig en bent niet afhankelijk van de snelheid van de appstores.

Je kunt je PWA eenvoudig wijzigen

Wijzigingen zijn eenvoudig uit te voeren. Iedereen die bekend is met het platform kan dat uitvoeren. Zo kun je op basis van feedback van je doelgroep binnen een minuut een noodzakelijke verandering doorvoeren.

Je PWA is goed toegankelijk en geschikt voor elk platform

Een progressive web app als MVP sluit goed aan op de behoefte van jouw gebruikers om snel onderweg even je product of dienst te checken. Zonder veel gedoe. Een app openen of updaten is niet nodig bij de progressive web app. Jouw app is voor iedereen eenvoudig toegankelijk op elk platform.

Ook is het mogelijk de PWA offline te gebruiken. Door een bookmark met URL toe te voegen op een startscherm van een smartphone of tablet kun je eenvoudig met een minder goede verbinding bij de app.

De keuze voor een progressive web app als MVP lijkt dan ook snel gemaakt.

Kosten progressive web app vs native app

Voor elk bedrijf geldt dat iedere euro maar één keer uitgegeven kan worden. Weeg dus de kosten voor het ontwikkelen van een progressive web app en native app zorgvuldig tegen elkaar af.

Een developer account bij de appstores kost meer dan website hosting. Website hosting en een domeinnaam zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer €5,- per maand. Dat is ongeveer de helft van de kosten in vergelijking tot de appstores.

Daarnaast kost het ontwikkelen van een native app veel meer tijd door:

  • De code die regelmatig onderhoud en controle nodig heeft
  • De tijd die het kost om de apps in de appstores beschikbaar te krijgen
  • De tijd die het kost om nieuwe features in beide apps te implementeren
  • De security features die je mogelijk moet ontwikkelen

Om bovenstaande te ontwikkelen, heb je een ervaren developer nodig en die uurtarieven beginnen vaak bij 100 euro. Een web app vraagt minder ontwikkeltijd en is daarmee dan ook veel goedkoper.

De progressive web app is het ultieme MVP

Uiteindelijk is het doel met je MVP zo snel mogelijk jouw (early) adopters te bereiken en te testen of dit echt ‘the way to go’ is.

Een progressive web app als MVP past uitstekend bij die gedachte. Met een progressive web app als MVP bespaar je tijd, schakel je snel, bereik je je doelgroep eenvoudig, pas je gemakkelijk je product aan en ben je goedkoper uit.

Wil je weten of een progressive web app als MVP bij jouw project goed past? Of vraag je je af: Is een MVP wat voor mijn bedrijf? Neem dan contact op.

Alles begint bij contact: let's do this!

Als ondernemer weet je dat je actie moet ondernemen om iets te starten. Het formulier hiernaast invullen is één van die acties. Vul je gegevens in zodat we aan de slag kunnen gaan met de uitwerking van jouw idee.

Contact opnemen kost niets en is 100% vrijblijvend.




    Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om een afspraak te maken. Lees er meer over in onze privacy policy.