Naar kennisbank

No code & Low code: is het de toekomst?

No code & Low code - dé hype van het moment. Maar waarom is het zo'n hype? En is het zo geweldig of valt dat eigenlijk wel mee? Ontdek de voors en tegens.

No-code en low code platformen lijken de belofte voor de toekomst. Door de groeiende vraag naar ICT oplossingen zijn software ontwikkelaars schaars en dus steeds duurder. Eén van de oplossingen is de inzet van no code/ low code platformen. Met deze platformen kunnen minder technische mensen, citizen developers, zelf ICT oplossingen ontwikkelen.

Verschil low-code en no-code

Zowel no-code als low-code zijn termen die gezien moeten worden vanuit de gebruiker. Met de gebruiker bedoel ik in dit geval de persoon die het platform instelt en vervolgens gebruikt om er een applicatie mee te maken.

De achterliggende gedachte van beide varianten is grotendeels gelijk: op een snelle manier een technische applicatie inrichten.

Wat is low code?

Op een low code platform wordt er van de gebruiker verwacht dat hij of zij slechts weinig van code af weet maar wel iets. De gebruiker hoeft dus geen programmeur te zijn om een applicatie op te zetten maar moet wel kleine delen code zelf kunnen bedenken.

Wat is no-code?

De belofte van een no-code platform is dat er geen enkele code aan te pas hoeft te komen voor de gebruiker om toch een applicatie te kunnen maken. Soms houdt dit in dat er uitsluitend via een GUI (graphical user interface) gewerkt kan worden maar meestal worden er verschillende manieren geboden om de applicatie mee te ontwikkelen.

Voordelen no-code en low-code

Het gebruik van no-code en low-code platformen zit de laatste jaren enorm in de lift. Dat is natuurlijk niet zomaar maar dat is te wijten aan de vele voordelen. En dat zijn er meerdere:

Snelheid

Snelheid is by far het grootste voordeel dat het gebruik van no-code en low-code platformen opleveren kan. Binnen een dag kan ontwikkelt worden wat normaal weken in beslag nemen kan. Dit komt doordat het platform met een druk op de knop klaarstaat én doordat er vaak vele plugins en modules aanwezig zijn die als kant en klare bouwblokken ingezet kunnen worden. Verder kan er sneller gestart worden omdat er geen keuzes voor servertechniek of loadbalancers gemaakt hoeft te worden. Al deze keuzes zitten immers al in het platform.

Voorspelbaarheid van kosten

De meeste no-code/ low code platformen werken met een maandabonnement. Iedere maand betaal je een fixed fee en daar zit alles in. Als je een applicatie op maat laat maken dan weet je vooraf vaak niet welke exacte kosten je tegen aan zal lopen. Ook heb je kosten bij verschillende leveranciers, zo reken je de hosting af met de hostingprovider, huur je de developer in en neem je soms plugins of modules af van andere aanbieders. Bij de meeste no-code/ low-code platformen worden alle kosten geconsolideerd in één maandelijkse factuur.

Beschikbaarheid ontwikkelaar

Het is aan te raden om de basis van je applicatie door iemand op te laten zetten die technisch denken kan en gewend is om applicaties op te zetten. Vooral het inrichten van de database en het koppelen van verschillende database tabellen vereist wel enig technisch inzicht.

Als de basis van je applicatie eenmaal staat dan kan vrijwel iedereen die een beetje technisch onderlegd is er verder mee aan de slag. Het aanmaken van pagina’s, vullen met content, toevoegen van vormgeving. Stuk voor stuk items die niet langer door een kostbare ontwikkelaar uitgevoerd hoeven te worden maar die door meerdere mensen binnen de organisatie uitgevoerd kunnen worden.

Nadelen low-code en no-code

Zoals iedere techniek zijn er naast de voordelen ook nadelen. Bij low-code en no-code platformen moet je rekening houden met de volgende nadelen:

Vendor lock-in

Als je eenmaal een keuze maakt voor een no-code/ low code platform dan zit je daar de volgende jaren waarschijnlijk aan vast. En wat als de leverancier een andere weg in slaat dan dat jouw organisatie voor ogen heeft? Of wat als de leverancier bedenkt de kosten te verdubbelen?

Veel van de platform leveranciers zeggen dit te ondervangen doordat alle gegevens altijd te exporteren zijn, en daarmee overdraagbaar zijn. In realiteit kunnen deze bestanden vaak niet gemakkelijk weer ingelezen worden in andere systemen waardoor een verhuizing lastiger is dan voorgesteld wordt.

Beperkte functionaliteiten

De functionaliteiten die je kiezen kunt op het platform kan je erg snel inzetten. Maar als de functionaliteit die je gebruiken wilt niet bestaat is het lastig om deze functie alsnog toegevoegd te krijgen. Er moet dan alsnog een kostbare ontwikkelaar ingezet worden.

Onder deze noemer valt ook de koppeling met andere systemen. Een op maat gemaakte applicatie heeft meer flexibiliteit en kan hierdoor gemakkelijker gekoppeld worden aan andere systemen. No-code en low-code platformen zijn hier vaak niet op ingericht waardoor het onmogelijk is om bedrijfsdata uit andere applicaties in te laden.

Wanneer low-code en no-code gebruiken

Door de snelheid waarmee online applicaties en apps ontwikkelt kunnen worden zijn no-code en low-code platformen ideaal om in te zetten als je een Minimal Viable Product (MVP) ontwikkelen wilt. Als helder is hoe de MVP er uit moet komen te zien dan kan er snel ontwikkelt worden. Soms kan op die manier al binnen een dag al een MVP opgeleverd worden. Natuurlijk is dit afhankelijk van de vereisten. Bijkomend voordeel is dat sommige no-code/ low-code platformen de mogelijkheid bieden om naast een web applicatie ook een mobiele applicatie op te leveren. Natuurlijk kan zo’n app dan ook prima als MVP dienen.

Low-code en no-code platformen

Figuur met Enterprise low-code platformen

In bovenstaande figuur zie je 18 low-code platformen voor enterprises die Gartner in een quadrant geplaatst heeft. Naast deze bekende platformen bestaan er nog vele oplossingen voor het MKB. Dit zijn vaak niche spelers die goed zijn in één specifieke taak.

Wil jij ook een low code platform inzetten voor je volgende MVP? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies.

Alles begint bij contact: let's do this!

Als ondernemer weet je dat je actie moet ondernemen om iets te starten. Het formulier hiernaast invullen is één van die acties. Vul je gegevens in zodat we aan de slag kunnen gaan met de uitwerking van jouw idee.

Contact opnemen kost niets en is 100% vrijblijvend.




    Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om een afspraak te maken. Lees er meer over in onze privacy policy.