Naar kennisbank

Ideale leeftijd voor een startup founder?!

Piepjonge gasten die sociaal onhandig zijn maar ondertussen wel de meest succesvolle startups runnen. Zo zit de wereld toch in elkaar? Of toch niet...

Als de startup scene in de media komt dan zijn er altijd een aantal vooroordelen die extra uitgelicht worden. Vooral jonge nerds die vanachter hun computer de wereld weten te veroveren met hun dienst of product. Films als ‘The Social Network’ grossieren in vooroordelen: sociaal onhandige nerds, piepjonge gasten, knappe vrouwen, veel geld verdienen, wilde feestjes, ogenschijnlijk simpel succes.

Maar hoe steekt de startup scene nou echt in elkaar? Als we alle vooroordelen voor de verandering eens weg laten en alleen naar de cijfers kijken.. Dan blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde leeftijd waarop founders beginnen met hun startup een jaar of 40 zijn. Voor de leeftijdsgroep 40 – 49 jaar geldt zelfs dat die een keer zo groot is als de groep van 29 jaar en jonger!

Als je daar logisch over nadenkt is het ook begrijpelijk. Founders van rond de 40 jaar hebben namelijk een aantal voordelen op zak:

  • ze hebben meer ervaring opgedaan in andere bedrijven
  • ze hebben meer kapitaal opgebouwd waardoor ze hun startup beter kunnen financiëren
  • ze hebben meer levenservaring en strategisch inzicht die soms nodig is voor je startup
  • ze hebben een breder netwerk met waardevolle contacten
  • ze hebben vaak een stabiele basis (huis, gezin)

Doordat ik Minimum Viable Products (MVP’s) maak kom ik natuurlijk dagelijks in aanraking met startup founders en mijn ervaring is hetzelfde: de meeste founders die ik spreek zijn ook een jaar of 40.

“Naast dat ze weten wat ze wel willen, hebben founders van een jaar of 40 vaak ervaren hoe ze het niet willen. En dat is minstens zo’n grote drijfveer.”

Hoe komt het dan dat de media zo’n verkeerd beeld schetst? Goede vraag! Waarschijnlijk omdat een startup van een 19 jarige nerd die binnen een jaar weet te groeien naar een miljoenen omzet voor veel meer interessante krantenkoppen zorgt dan een snel maar gestaag groeiend bedrijf van iemand van 45 jaar.

Mijn takeaway

Leeftijd doet er niet toe. Er zijn mensen die op hun 16e beginnen maar zo zijn er ook mensen die op hun 72e een succesvol bedrijf op weten te zetten. Maak dus snel korte metten met je beperkende gedachten die zeggen dat je te jong of te oud bent om te starten. Je idee, timing en uitvoering bepalen naar mijn mening de mate waarin jouw startup succes gaat hebben.

Meer gerelateerde items

Alles begint bij contact: let's do this!

Als ondernemer weet je dat je actie moet ondernemen om iets te starten. Het formulier hiernaast invullen is één van die acties. Vul je gegevens in zodat we aan de slag kunnen gaan met de uitwerking van jouw idee.

Contact opnemen kost niets en is 100% vrijblijvend.
    Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om een afspraak te maken. Lees er meer over in onze privacy policy.