Naar kennisbank

API koppeling laten maken? Wat is het en wat kan je ermee?

Een API maakt het mogelijk om gegevens in en uit online systemen te halen. Met een API kan je dus systemen aan elkaar koppelen zodat je tijd bespaart en minder fouten maakt.

Als ondernemer heb je binnen je bedrijf vast meerdere systemen waarmee je werkt. Voor je boekhouding gebruik je systeem X, voor je website gebruik je systeem Y en het voorraadbeheer doe je in systeem Z. Als er nu via de website een bestelling binnenkomt dan ontvang je een e-mail, vervolgens boek je deze zelf af in het voorraadbeheer en vervolgens maak je een factuur in je boekhouding.

Wat je misschien niet weet is dat vrijwel elk van de systemen die gebruikt een API beschikbaar stelt.

API? WTF is een API?

Een API is een gestandaardiseerde manier om de gegevens in of uit het systeem te halen. Via API’s kan je dus systemen met elkaar laten praten. En als je als ondernemer dat concept in je opgenomen hebt dan zijn de mogelijkheden eigenlijk onbegrensd.

Zo kan je bijvoorbeeld leads die via je website binnen komen automatisch beantwoorden of categoriseren. Vanaf daar heb je overzicht welke leads er nog aandacht verdienen. Ook kan je leads automatisch e-mails versturen, bijvoorbeeld om te bedanken voor een bestelling of aanvraag.

Voorbeelden van API’s

De afgelopen jaren heb ik vele verschillende API koppelingen mogen ontwikkelen voor verschillende klanten. De mooiste tien voorbeelden op een rij:

Pakbon direct printen zodra er een bestelling gedaan is

Eén van de simpelste en gemakkelijkste API koppelingen die ik ooit gemaakt heb was voor een webshop eigenaar. Ik maakte een API koppeling waardoor er voor iedere bestelling die gedaan werd er automatisch een pakbon uit de printer rolde. Hierdoor was het voor de orderpickers niet langer nodig om een computer te gebruiken voor het genereren en afdrukken van een pakbon. Dit bespaarde per orderpicker per bestelling bijna twee minuten. Met meer dan 100 bestellingen per dag was dit een schoolvoorbeeld van low-hanging fruit.

Aanvragen vanuit de website direct in het assurantie systeem plaatsen

Voor een verzekeraar van boten en recreatie woningen heb ik ooit een API koppeling gemaakt tussen de website en hun assurantie systeem. Voorheen moest iedere aanvraag door de binnendienst medewerksters overgetypt worden. Doordat ieder formulier bestond uit zo’n 60 vragen duurde het invoeren van een aanvraag ongeveer vijf minuten. Natuurlijk gaf het handmatig overnemen soms ook fouten doordat het door mensen gedaan werd.

Door de website direct aan het assurantie systeem te koppelen kwam iedere aanvraag direct 1 op 1 in het systeem binnen. Ook kon er geautomatiseerd een offerte terug gestuurd worden. Voorheen duurde het soms 24 tot 48 uur voordat een offerte verstuurd werd, nu was dat direct én foutloos.

Meer gerelateerde items

Alles begint bij contact: let's do this!

Als ondernemer weet je dat je actie moet ondernemen om iets te starten. Het formulier hiernaast invullen is één van die acties. Vul je gegevens in zodat we aan de slag kunnen gaan met de uitwerking van jouw idee.

Contact opnemen kost niets en is 100% vrijblijvend.
    Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om een afspraak te maken. Lees er meer over in onze privacy policy.