Naar kennisbank

Stripe koppelen met Exact Online

Als online ondernemer kan je eigenlijk niet om Stripe heen. Als één van de meest slimme PSP's bieden ze enorme veel voordeel. Enige nadeel is dat ze niet met Exact online koppelen. Dat is nu verleden tijd!

Stripe is een grote speler op de PSP (payment service provider) markt geworden door ontwikkelaars zoveel mogelijk toegang te geven tot hun systemen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het voor ontwikkelaars kinderspel is om vrijwel elk stukje data gemakkelijk uit Stripe te krijgen. Stripe biedt hiervoor prima toegang via een API met uitgebreide handleidingen en voorbeelden.

Exact online

Exact ligt op dat vlak eigenlijk aan de andere kant van het spectrum. Als grote speler hebben ze Exact online ontwikkelt. Exact online heeft gelukkig ook uitgebreide API’s om mee te koppelen maar de vormgeving en het gebruiksgemak is van een heel ander level. Dat is natuurlijk extra vervelend voor jou, als jij als ondernemer zowel Stripe als Exact online gebruikt. Je moet dan waarschijnlijk dagelijks facturen en betalingen vanuit Stripe handmatig overnemen in Exact. Over geestdodend werk gesproken… En dan moet je ook nog oppassen dat er geen fouten in sluipen. Helaas is een foutje zo gemaakt als je het ‘even snel’ wilt doen, met grote gevolgen als resultaat.

Onlangs vroeg een klant, die ook iedere dag de boekingen van Stripe overtypte naar Exact Online, of ik misschien niet een koppeling tussen Stripe en Exact Online kon bouwen. Na een kort onderzoek werd duidelijk dat een Exact Online koppeling goed te maken was.

Webhook koppeling

De koppeling gebruikt een webhook in Stripe. Een webhook is eigenlijk niets meer dan een signaal dat verstuurd wordt na een actie. In Stripe heb ik de actie ‘betaling factuur’ gebruikt én de actie ‘aanmaak creditfactuur’. Dit zorgde ervoor dat zodra er in Stripe een factuur succesvol betaald werd een script aangeroepen werd. In dit script wordt vervolgens een factuur naar Exact online gestuurd.

Natuurlijk zijn hier nog diverse zaken aan te passen naar de inrichting van jouw Exact online boekhouding, zoals bijvoorbeeld:

  • zelf aangeven op welke grootboekrekening of product de omzet geboekt moet worden
  • kiezen welk BTW-tarief er gebruikt moet worden
  • de begin- en einddatum overnemen vanuit de subscription van Stripe naar Exact

Creditfacturen koppelen

Hetzelfde heb ik ook voor de creditfacturen gedaan. Zodra er een creditfactuur aangemaakt wordt, wordt er ook een creditfactuur in Exact aangemaakt. Op die manier blijft de boekhouding gelijk met de daadwerkelijke betalingen.

Stripe Exact online koppeling schema
Diagram API koppeling Stripe naar Exact

Wil je ook een koppeling maken tussen Stripe en Exact Online of heb je andere API’s of systemen die je met elkaar wilt laten communiceren? Neem dan contact met mij op!

Meer gerelateerde items

Alles begint bij contact: let's do this!

Als ondernemer weet je dat je actie moet ondernemen om iets te starten. Het formulier hiernaast invullen is één van die acties. Vul je gegevens in zodat we aan de slag kunnen gaan met de uitwerking van jouw idee.

Contact opnemen kost niets en is 100% vrijblijvend.
    Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om een afspraak te maken. Lees er meer over in onze privacy policy.